A titán-dioxid (E171) káros összetevő élelmiszerekben, étrend-kiegészítőkben, kozmetikumokban egyaránt.
Számos olyan élelmiszerrel, étrend-kiegészítővel vagy vitaminnal találkozhatunk a piacon, melyek színezék anyagokat is tartalmaznak . Az egyik leggyakrabban használt a titán-dioxid, jelölése: E171 így találod a termékek címkéjén.
Arra szeretnélek most kérni, hogy egy otthon található étrend-kiegészítőt (italpor, kapszula, tabletta) vagy vitamint amit aktuálisan épp szedsz, vedd most a kezedbe és nézd meg az összetevők listáját.
Ez lehet bármilyen termék, pl: kollagén, fehérje italpor, egy sima multi-vitamin, magnézium, D-vitamin, C-vitamin…
Ha azt az összetevőt (mindegy, hogy adalékanyag, segédanyag vagy tabletta bevonat formában) látod a sorban, hogy titán-dioxid, akkor érdemes tovább olvasnod.
Ez egy színezék, amelyet a festék-iparban is előszeretettel használnak. A titán-dioxid (E 171) az élelmiszerek széles körében (48 élelmiszer-kategóriában) quantum satis (szükség szerinti) mennyiségben engedélyezett adalékanyag. Technológiai funkciója az, hogy az élelmiszert vizuálisan vonzóbbá tegye.
Megtalálható még kozmetikumokban, gyógyszer-készítményekben, napvédő krémekben, fogkrémekben, szappanokban, rágógumikban, édességekben és egyéb élelmiszerekben is. Forgalmazzák natur termékeket áruló webshopok alapanyagként házi készítésű natúrkozmetikumokhoz, dekor kozmetikumokhoz, szappanokhoz.
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság 2021. május 6-i nyilatkozatában nem minősítette biztonságosnak ezt az adalékanyagot.
Ennek az az oka, hogy a részecskék felhalmozódhatnak a szervezetben és nem tudták kizárni a genotoxikus, neurotoxikus hatását sem, mely a rák kialakulásához is vezethet.
Számos tanulmány kimutatta, hogy a titán-dioxid (nanorészecskék,TiO2 NP-k) kockázatot vagy potenciális kockázatot jelent az emberekre és más élő szervezetekre, bizonyos körülmények között belélegzésük és bőrrel való érintkezésük révén is.
Források, ahol bővebben is olvashatsz a témában:
- Neurotoxikus – ITT
- Potenciális kockázatot jelent a májra, petefészekre, herékre – ITT – és ez 2016-os tanulmány!
Ogyei állásfoglalása, melyben nem tekinti biztonságosnak – ITT
Az EFSA „a titán-dioxid elfogadható napi beviteli (ADI) értékét sem tudta megállapítani”. Vajon mennyire lehet akkor káros?
2022. január 11-én, vagyis fél évvel később, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság nem tekintette biztonságosnak a titán-dioxidot, végül betiltotta élelmiszer adalékanyagként (E171) történő használatát. A tilalom hat hónapos átmeneti időszakot követően július elején lép majd életbe.
Érdemes tudatosan elolvasni mindig vitaminok vásárlásakor az összetevők listáját. Legyen az étrend-kiegészítő, élelmiszer, kozmetikum, fogkrém…
A NANRI étrend-kiegészítő termékek ezektől az anyagoktól MENTESEK.