A titán-dioxid (E171) káros összetevő élelmiszerekben, étrend-kiegészítőkben, kozmetikumokban egyaránt.
Számos olyan élelmiszerrel, étrend-kiegészítővel, vitaminnal és kozmetikumokkal találkozhatunk a piacon, melyek színezék anyagokat is tartalmaznak . Az egyik leggyakrabban használt a titán-dioxid, jelölése: E171 így jelölik a termékek címkéjén.
A titán-dioxid egy színezék, amelyet a festék-iparban is előszeretettel használnak. A titán-dioxid (E 171) az élelmiszerek széles körében (48 élelmiszer-kategóriában) quantum satis (szükség szerinti) mennyiségben engedélyezett adalékanyag volt. Technológiai funkciója az volt, hogy az élelmiszert vizuálisan vonzóbbá tegye.
Megtalálható még kozmetikumokban, szinte minden sminkben és fényvédőben, gyógyszer-készítményekben, fogkrémekben, szappanokban, rágógumikban, édességekben és egyéb élelmiszerekben is.
Sajnos forgalmazzák natur termékeket áruló webshopok alapanyagként házi készítésű natúrkozmetikumokhoz, dekor kozmetikumokhoz, szappanokhoz.
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság 2021. május 6-i nyilatkozatában nem minősítette biztonságosnak ezt az adalékanyagot.
Ennek az az oka, hogy a részecskék felhalmozódhatnak a szervezetben és nem tudták kizárni a genotoxikus, neurotoxikus hatását sem, mely a rák kialakulásához is vezethet.
Számos tanulmány kimutatta, hogy a titán-dioxid (nanorészecskék,TiO2 NP-k):
- kockázatot vagy potenciális kockázatot jelent az emberekre és más élő szervezetekre
- bizonyos körülmények között belélegzésük és bőrrel való érintkezésük révén is neurotoxikus
- genotoxikus
- kockázatot jelent a májra, petefészekre, herékre
- nanorészecskék formájában lévő titán-dioxidról kimutatták, hogy a bélsejtek felszívják, és belsőleg oxidatív stresszhez és rák növekedéshez vezet
A vizsgálatok már régóta kimutatták, hogy a bőrre felvitt termékek fél órán belül a véráramba kerülnek. Behatolási arányokkal, attól függően, hogy hol alkalmazzák őket. Az arc és a fejbőr felszívódási aránya 5-10-szer magasabb, mint testünk más részein (Hotchkiss 1994).
Források:
*Jun Chen, Chun Di Zhou: Neurotoxicity Study with Titanium Dioxide Nanoparticles on Rat, January 2022 (https://www.scientific.net/KEM.905.288)
*Risk assessment of titanium dioxide nanoparticles via oral exposure, including toxicokinetic considerations: Minne B. Heringa,Liesbeth Geraets,Jan C. H. van Eijkeren,Rob J. Vandebriel,Wim H. de Jong &Agnes G. Oomen;Published online: 11 Oct 2016 (https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/17435390.2016.1238113)
Ogyei állásfoglalása, melyben nem tekinti biztonságosnak – ITT
Az EFSA „a titán-dioxid elfogadható napi beviteli (ADI) értékét sem tudta megállapítani”. Vajon mennyire lehet akkor káros?
2022. január 11-én, vagyis fél évvel később, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság nem tekintette biztonságosnak a titán-dioxidot, végül betiltotta élelmiszer adalékanyagként (E171) történő használatát. A tilalom hat hónapos átmeneti időszakot követően 2022. július elején lépett életbe.
Érdemes tudatosan elolvasni mindig vitaminok vásárlásakor az összetevők listáját. Legyen az étrend-kiegészítő, élelmiszer, kozmetikum, fogkrém…
A NANRI étrend-kiegészítő termékek mindenféle adalék anyagoktól MENTESEK.