D-vitamin és a mellrák
Furcsának tűnhet első olvasásra, hogy a D-vitamin és a mellrák hogyan függ össze egymással.
Alapvetően fontos tudni a D-vitaminról, hogy egy zsírban oldódó vitamin, de gyakorlatilag egy ősi hormon, amely a test minden szervére és szövetére hat.
D-vitaminnak (D3-vitamin, kolekalciferol) receptora megtalálható szinte az összes emberi szövetben és szervben:
a retinában, a fültőmirigyben, a vékony és vastagbélben, a csecsemőmirigyben, a fehérvérsejtekben, a petefészkekben, a bőrben, a hipofízisben, a placentában, a zsírszövetekben, az izomban, a mellékvesékben, a csontokban, a csontvelőben, az agyban, a mellszövetekben, az ízületekben, a hajhagymákban, a szívben, a vesékben, a májban, a tüdőben, a hasnyálmirigyben, a nyálmirigyekben, a prosztatában, a mellékpajzsmirigyben, a gyomorban, a herékben, a pajzsmirigyben és a méhben… a teljesség igénye nélkül.
Ez azt jelenti, hogy ezen szervek, szövetek mindegyikének egészséges működéséhez D-vitaminra van szükség. A receptoraik arra vannak kihegyezve, hogy folyamatosan „keressék” a D-vitamint.
Ebből már látható, hogy a D-vitamin a szervezetünk számára létfontosságú vitaminok ranglistájának a csúcsán áll.
Hogy miért olyan fontos a szervezetünk egészséges működéséhez, arról ebben a cikkben olvashatsz:
Most a D-vitamin és a mellrák közötti összefüggésre szeretnénk rávilágítani.
Elsőként Bašić Eva 2023-as diploma munkájából idézünk, amelyben a D-vitamin rák ellenes hatását foglalta össze, „A D-vitamin és a D-vitamin receptor szerepe a daganat kialakulás folyamatában”(1).
Mentora prof. dr. sc. Lidija Šver egyetemi docens (Zágráb-i Egyetem Élelmiszertechnológiai és Biotechnológiai Kar)
„A D-vitamin számos jelátviteli útvonalon hat, és számos hatást fejt ki a daganatképződés folyamatában: antiproliferatív (sejtosztódást és sejtnövekedést gátló, daganatellenes) hatás, serkenti a sejtdifferenciálódást , gátolja a rákos sejtek invázióját és metasztázisát (áttét a rákos betegség primer helyéről más szervekre), valamint apoptózist (programozott sejthalált) indukál (előidéz).”
Munkájában vizsgált ráktípusok: végbélrák, mellrák, prosztata rák, szájrák, leukémia.
„A mellrákos sejtvonalak kezelése 1,25(OH)2D3-mal azt mutatta, hogy a D-vitamin negatív hatással van a sejtproliferációra (2), és elősegíti apoptózisukat (3).”
1,25(OH)2D3: biológiailag aktív D-vitamin.
apoptózis: a programozott sejthalál egyik verziója, a feleslegessé vált sejtek genetikailag meghatározott pusztulása
sejtproliferáció: sejtnövekedés, szaporodás
Cedric F. Garland a Kalifornia Egyetem professzora szintén foglalkozott a D-vitamin és a mellrák kapcsolatával, több tudományos munkájában is.
2009-es munkájában arra az eredményre jutott, hogy a mellrák kockázata jelentősen alacsonyabb, ha a vérben mért D-vitamin szint magasabb, mint 60ng/ml (4).
Továbbá a magasabb D-vitamin szérumszintek a vastagbél-, mell-, petefészek-, vese-, hasnyálmirigy-, agresszív prosztatarák és más daganatok lényegesen alacsonyabb előfordulási arányával járnak együtt.
Garland két randomizált vizsgálat és egy prospektív kohorsz összesített elemzését végezte el 8 kutatóval együtt. 5038 nő eredményeit vizsgálaták abban a tekintetben, hogy a vérükben mért D-vitamin szint és a mellrák előfordulása között milyen összefüggés van. 77 nőt diagnosztizáltak mellrákkal a vizsgált 4 éves időszak alatt.
- Azok között a nők között, akiknek a vérben mért D-vitamin szintje magasabb volt, mint 60ng/ml*, 82%-kal alacsonyabb volt a mellrák előfordulási aránya azokhoz a nőkhöz képest, akiknek 20ng/ml alatti volt a vérben mért D-vitamin szint.
- Azok a nők, akiknek a vérben mért D-vitamin szintje alacsonyabb volt, mint 20ng/ml* – a mellrák előfordulási aránya 96,8% volt.
*ng/ml = nannogramm / milliliter
„Elérkezett az ideje a nemzeti szinten összehangolt fellépésnek a D-vitamin és a kalcium bevitelének lényeges növelése érdekében.” /Cedric F. Garland/
Kellie Bilinski rák kutató és prof. John Boyages nemzetközileg elismert sugáronkológus, mellrák specialista Ausztrál nők körében végeztek egy megfigyeléses eset-kontroll vizsgálatot, a Westmead Mellrák Intézetben, Westmead Kórházban, Sydneyben (5).
214 újonnan diagnosztizált mellrákos nőt 852 kontrollhoz illesztettek, és vérmintájukat ugyanabban a laboratóriumban vizsgálták 2008. augusztusa és 2010. júliusa között.
Az eredmények azt mutatták, hogy a diagnózis időpontjában 75 ng/ml alatti 25(OH)D koncentráció szignifikánsan magasabb mellrák kockázattal járt együtt.
Ezek az eredmények alátámasztják a korábbi kutatásokat, amelyek kimutatták, hogy az alacsonyabb 25(OH)D-koncentráció a mellrák fokozott kockázatával jár.
A mellrák megelőzésének érdekében elsődleges tennivaló nekünk nőknek, hogy a D-vitamin szintünket évente minimum 1-szer vérvétellel leellenőrizzük.
A cél érték 75ng/ml FELETT van.
Ez a mi felelősségünk, ne várjuk a körzeti orvostól vagy a nőgyógyásztól, hogy erre felhívja a figyelmünket.
Vitaminjaink MENTESEK:
Titán-dioxid, talkum, szilicium-dioxid, tömegnövelőszerek, csomósodást gátlók, maltodextrin, aszpartam, aceszulfam-k, szukralóz, keményítők, pigmentek, polietilén-glikol, színezékek, tartósítószerek, nanorészecskék, laktóz, szója, adalékanyagok.
Amire IGEN-t mondunk:
Könnyen nyelhető vegán kapszulahéj – Állatkísérlet-mentes – 100% Non-GMO – Tudományosan bizonyított összetevők – Magyar kémikus, kutató szaktekintély vezetése által, Magyarországon gyártott – Magyar fejlesztés – Fair Trade – Etikus – Fenntartható – Hulladék mentes.
Olyan jó lenne, ha egyre többen lennénk azok, akik nem érik be a reklámok, marketing fogások felszínes információival, amikor vitaminok szedéséről van szó.
Mert tényleg annyi betegség és tragédia elkerülhető lenne csupán egy picivel több tájékozottsággal. Nem utolsó sorban különbséget tudnánk tenni a piacon és gyógyszertárakban is kapható sokféle D-vitamin között.
További hasonló cikkek:
A kollagént hány éves kortól érdemes pótolni?
Máj regenerálása – Folát és B12-vitamin
P-vitamin, Rutin hatása. Miben van P-vitamin?
Titán-dioxid (E171) káros adalékanyag vitaminokban és gyógyszerekben
Káros édesítőszerek: a szukralóz (E955)
Tartrazin (E102) káros színezék vitaminokban, italporokban
D3, K2, K1, A-vitamin kutatási anyagok, források
D-vitamin túladagolás?
Miért fontos a D-vitamin?
A-vitamin túladagolás, tünetek
szeretettel💚
*Források:
(1) Zagreb, 2023. Bašić Eva, Zágrábi Egyetem, Élelmiszertechnológiai és Biotechnológiai Kar Biokémiai Mérnöki Tanszék, Mikroorganizmusok Biológiai és Genetikai Laboratóriuma
https://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:159:587404
(2) Simboli-Campbell M, Narvaez CJ, van Weelden K, Tenniswood M, Welsh J. Comparative effects of 1,25(OH)2D3 and EB1089 on cell cycle kinetics and apoptosis in MCF-7 breast cancer cells. Breast Cancer Res Treat. 1997 Jan;42(1):31-41. doi: 10.1023/a:1005772432465. PMID: 9116316.
(3) James SY, Mackay AG, Colston KW. Effects of 1,25 dihydroxyvitamin D3 and its analogues on induction of apoptosis in breast cancer cells. J Steroid Biochem Mol Biol. 1996 Jul;58(4):395-401. doi: 10.1016/0960-0760(96)00048-9. PMID: 8903423.
(4) Garland CF, Gorham ED, Mohr SB, Garland FC. Vitamin D for cancer prevention: global perspective. Ann Epidemiol. 2009 Jul;19(7):468-83. doi: 10.1016/j.annepidem.2009.03.021. PMID: 19523595.
(5) Bilinski K, Boyages J. Association between 25-hydroxyvitamin D concentration and breast cancer risk in an Australian population: an observational case-control study. Breast Cancer Res Treat. 2013 Jan;137(2):599-607. doi: 10.1007/s10549-012-2381-1. Epub 2012 Dec 14. PMID: 23239153.
NYILATKOZAT az egészségre vonatkozó állításokkal, élettani hatásokkal és információkkal kapcsolatban:
A 37/2004 (IV. 26.) EU rendelet szerint az étrend-kiegészítők nem alkalmasak betegségek és a szervezet működési zavarainak gyógyítására, kezelésére, megelőzésére. Az étrend- kiegészítők fogyasztása nem helyettesíti a megfelelő szakorvosi diagnózist és a gyógyszeres kezelést, de kiegészítheti az orvos által javasolt terápiát. A nanri.hu teljes weboldalán található információk nem helyettesítenek semmilyen típusú professzionális orvosi tanácsot vagy kezelést.
Néhány, a nanri.hu weboldalon tett kijelentést az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság nem hagyta jóvá, ideértve, de nem kizárólagosan, a táplálkozással kapcsolatos tanácsokat, termékeket, egészségügyi feltételeket, összetevőket, kiegészítőket vagy életmódbeli gyakorlatokat. A weboldalon található információk nem használhatók fel betegség vagy egészségügyi állapot diagnosztizálására, kezelésére, megelőzésére vagy gyógyítására.
A weboldalon található cikkekben szereplő állítások a hatóanyagokra vonatkozó, szakirodalmi forrásokból vett idézetek, a hivatkozás megjelölésével. Az állítások kizárólag az érdeklődők vagy fogyasztók általános, olykor részletesebb, magasabb szintű ismeretterjesztését kívánják szolgálni az összetevőkkel kapcsolatban. A nanri.hu weboldalon szereplő cikkek, termék információk nem kívánnak javaslatok lenni konkrét tünetek kezelésére, valamint nem értelmezhetők orvosi tanácsként személyes problémákra. Egészségügyi problémájával mindig forduljon szakemberhez: orvosához, gyógyszerészéhez.