A-vitamin túladagolás, tünetek
Igen, lehetséges az A-vitamin túladagolás. A legjobb szándékkal ugyan, de nagyon sokan túladagolják, még a gyerekeiknek is. Túladagolásban szenvednek, úgy, hogy nem is tudnak róla.
Bizonyos formái (a retinolok) felhalmozódhatnak a szervezetben, ez máj- valamint a csontozat nagy mértékű károsodását is okozhatja.
Erről nem sok étrend-kiegészítő gyártó vagy forgalmazó beszél.
Aki pedig nyilatkozni mer ebben a témában – az borzasztó nagy felelősséget vállal azért, amit állít.
Egy étrend-kiegészítőket gyártó és forgalmazó cég honlapján azt olvastam, hogy ha valaki napi 4000NE D-vitamin vitamin szed, akkor nem kell aggódni bármilyen mennyiségű A-vitamint visz be mellé, akár 10000NE A-vitamint is lehet.
Az általa forrásként megjelölt kutatások alapján határozottan úgy gondolom, hogy ez téves következtetés.
A mi álláspontunk szerint nagyon komoly egészségügyi problémát okoz a nagy mennyiségben történő szedése, főleg ha nem a megfelelő formában és D3-vitamin nélkül szedi valaki.
A gyermekek különösen érzékenyek az A-vitamin túladagolására (1).
Hogy miért szükséges az A- és a D-vitamint együtt szedni, arról ebben a szakmai cikkünkben részletesen lehet olvasni:
Csak néhány szót szeretnék ejteni a szerepéről és hatásáról, mert ebben a cikkben a túladagolása és a tünetek az, amire fókuszálunk.
Az A-vitamin a retinoidok, elsősorban a retinol és a retinil-észterek csoportjának gyűjtő neve (2,3). Részt vesz az immunrendszer működésében, a sejtkommunikációban, a növekedésben és fejlődésben. Támogatja a sejtek növekedését és differenciálódását, kritikus szerepet tölt be a szív, a tüdő, a szem egészséges működésében (2,3).
Szervezetünk többször is felhasználja az A-vitamin egy részét, mielőtt az teljesen kiürül. A májunkban tárolódik és tud felhalmozódni a többlet. A túladagolás káros hatásai a csontanyagcsere zavar, a csontritkulás, csontok törékenysége (4).
Azonban a D-vitaminnak MINDENKÉPPEN szükséges egy A-vitamin molekula a hatásos működéshez.
Dr. John Cannell fogalmazta meg, hogy szervezetünkben egy receptorhoz egy A- és egy D-vitamin molekula kapcsolódik. Vagyis 1 NE D-vitamin 1 NE A-vitamint tud lekötni (5).
Ha több A-vitamin molekula van jelen (magasabb retinol/retinsav/kész A-vitamin) akkor az gátolja a D-vitamin, egyébként védő hatását (5,6).
Ebből arra lehet következtetni, hogy az A:D vitaminok ajánlott beviteli aránya akkor 1:1, vagy 4:8-hoz szükséges.
Vagyis az A- és D-vitamin megfelelő hasznosulásához ÉS a túladagolás elkerüléséhez mindkét vitamint szükséges szedni.
És mivel a D-vitamin az emberi szervezet egészséges működéséhez szükséges vitaminok ranglistájának a CSÚCSÁN áll, ezért EMIATT IS életbevágóan fontos, hogy az A-vitamin túladagolása véletlenül se történhessen meg.
Étkezés során kétféle formában juthatunk A-vitaminhoz:
1. Az un. preformált (azonnal hasznosuló, kész forma) A-vitamin (retinol-palmitát, retinil-palmitát, retinil-acetát és retinil-észterek) megtalálható állati eredetű élelmiszerekben (tőkehalmáj és annak olaja, tejtermékek, tojás, hal, húsok…) (2,3). Ezeket az azonal hasznosuló, kész A-vitamin formákat vásárolhatjuk meg multivitaminokban, önmagában és vitaminnal dúsított élelmiszerekben is. Kerülni szükséges azokat a multivitaminokat és/vagy tőkehalmáj olajat, amiben kevés a D-vitamin és károsan sok az A-. Vagy plusz D-vitamin szedésével kiegyensúlyozni az arányt.
Ezek okozzák a fő problémát, mert korlátozás nélkül felszívódnak és felhalmozódnak a szervezetünkben. Ugyanis az A-vitamin egy részét a szervezetünk újra és újra felhasználja mielőtt megválna tőle.
Míg a D-vitamint általában csak egyszer használjuk fel, majd kiürül a szervezetünkből. Nagy mennyiségű A-vitamin hatástalanítja a D-vitamin védőhatását.
A preformált, retinol típusú (kész) A-vitaminok nem megfelelő szedése kis mértékű, de általános csont toxicitást eredményezhet, könnyen alakulhat ki mérgezés (5,6).
2. A másik formája, amelyből hozzájuthatunk A-vitaminhoz, az az A-PROvitamin (A-vitamin előanyagai, nem azonnal hasznosítható forma). Ide tartoznak a karotinoidok, a növényi pigmentek, a béta-karotin, az alfa-karotin és a béta-kriptoxantin is (2,7).
Ezeket a szervezetünk nem tudja azonnal hasznosítani.
Szervezetünk A-vitaminszintet szabályozó mechanizmusa a beleinkben található.
Ebben a folyamatban olyan sejtcsoportok vesznek részt, amelyeknek fő feladata, hogy állandóan monitorozzák, érzékeljék, hogy testünknek éppen szüksége van-e A-vitaminra. Szervezetünk éppen aktuális igénye szerint, ha szükséges, akkor a bélsejtek felszívják ezeket az elő- vagy PROvitaminokat vagyis a karotinoidokat (előanyag, nem kész A-vitamin), majd átalakítják retinollá, ami az A-vitamin kész, hasznosítható formája (5).
Akik nem szednek D-vitamint, vagy alacsony dózisban, azoknál az A- és a D-vitamin aránya kibillenhet. Ez az egyensúlyhiány fogékonnyá teszi szervezetünket a különböző fertőzésekre, illetve a D-vitamin áldásos hatása nem fog tudni érvényesülni (5,6).
Miért rendkívül fontos, hogy a D-vitamin hatása érvényesülni tudjon a szervezetünkben?
Összefoglalás, hogy a túladagolás ne történhessen meg:
- Az A- D-vitaminnal történő együttes adagolása, az általunk jónak vélt A:D-vitamin arány 1:1 vagy 4:8. Számokban egy felnőtt esetében ez így néz ki: pl. 4000NE A-vitaminhoz (vegyesen retinol és béta-karotin formájában) minimum 4000NE D-vitamint érdemes szedni.
- Kevert formában ajánljuk szedni az A-vitamint: retinol-palmitát (kész, azonnal hasznosu forma) ÉS béta karotin (A-provitamin) formában. Mert ha és amennyiben a szervezetünknek adott időszakban a kész A-vitamin (retinol-palmitát) mennyiség felett még szüksége volna még többre, akkor a béta karotinból tud majd átalakítani. És pontosan annyit fog átalakítani, amennyire szüksége van. Így elkerülhető az akaratlan túladagolás.
- A bizonyítottan pajzsmirigy alulműködésben szenvedők (vérvételből megállapítható) szervezete a béta-karotint kis hatásfokkal tudja csak átalakítani. Nekik megfelelő, ha a retinol típusú (azonnal hasznosítható, kész) formával pótolják az A-vitamint a D-vitamin mellé (8), a két vitamin kiegyensúlyozott arányát betartva.
Akut A-vitamin túladagolás tünetek (9,10):
- hányinger
- hányás
- ingerlékenység
- étvágytalanság
- gyengeség, fáradékonyság
- fejfájás, szédülés
- homályos látás
- gyomorfájdalom
Egy gondolat, amit még szeretnék megosztani mindenkivel az A-vitamin túladagolás témájában:
Szervezetünk egészséges működéséhez a vitaminok szükségesek . Mindenképpen fontos tisztában lenni a legalapvetőbb információkkal, amik az adott vitamint vagy hatóanyagot jellemzik. A túladagolható vitaminok általában a zsírban oldódó vitaminok közül kerülnek ki.
De ez nem azt jelenti, hogy félnünk kell tőlük, és jobb, ha inkább nem szedjük, mert nehogy baj legyen belőle.
Mert tény, hogy a betegségek és egészségügyi problémák túlnyomó részét a megfelelő vitaminok hiánya okozza. Egyszer kell elolvasni vagy utána nézni, hogy melyik vitamint milyen mennyiségben, hogyan szükséges szedni.
Ha valóban fontosak vagyunk magunk számára, illetve adott esetben a gyermekünk egészsége, akkor az ismeretszerzést nem egy terhes feladatként fogjuk megélni.
Előfordulhat, hogy ugyanarról a vitaminról egymásnak szöges ellentét mondó információkat olvasunk. Ne adjuk fel. Kérdezzünk. Olvassunk tovább. A kutatások, melyek az adott vitaminról szólnak, elérhetőek bárki számára. Minden tudással többek leszünk.
Mi is itt vagyunk, kérdezzetek 💚.
Források:
(1) Penniston KL, Tanumihardjo SA. The acute and chronic toxic effects of vitamin A. Am J Clin Nutr. 2006 Feb;83(2):191-201. doi: 10.1093/ajcn/83.2.191. PMID: 16469975.
(2) Blaner WS. Vitamin A and Provitamin A Carotenoids. In: Marriott BP, Birt DF, Stallings VA, Yates AA, eds. Present Knowledge in Nutrition. 11th ed. Cambridge, Massachusetts: Wiley-Blackwell; 2020:73-91.
(3) Ross A. Vitamin A. In: Ross AC, Caballero B, Cousins RJ, Tucker KL, Ziegler TR, eds. Modern Nutrition in Health and Disease. 11th ed. Baltimore, MD: Lippincott Williams & Wilkins; 2014:260-77.
(4) Cannell JJ, Vieth R, Willett W, et al. Cod Liver Oil, Vitamin A Toxicity, Frequent Respiratory Infections, and the Vitamin D Deficiency Epidemic. Annals of Otology, Rhinology & Laryngology. 2008;117(11):864-870. doi:10.1177/000348940811701112
(5) John Cannell:Vitamin A Will Hurt But Other Nutrients May Help. In: Cannell, J: Athlete’s Edge.Quicker, stronger, faster with vitamin D. 2011.
(6) Mawson, A.R.: Role of Fat-Soluble Vitamins A and D in the Pathogenesis of Influenza: A New Perspective. ISRN Infectious Diseases, vol. 2013, Article ID 246737, 26 pages, 2013. doi:10.5402/2013/246737
(7) Institute of Medicine. Food and Nutrition Board. Dietary Reference Intakes for Vitamin A, Vitamin K, Arsenic, Boron, Chromium, Copper, Iodine, Iron, Manganese, Molybdenum, Nickel, Silicon, Vanadium, and Zinc . Washington, DC: National Academy Press; 2001.
(8) Maharshak N, Shapiro J, Trau H. Carotenoderma–a review of the current literature. Int J Dermatol. 2003 Mar;42(3):178-81. doi: 10.1046/j.1365-4362.2003.01657.x. PMID: 12653910.
(9) Snodgrass SR. Vitamin neurotoxicity. Mol Neurobiol. 1992 Spring;6(1):41-73. doi: 10.1007/BF02935566. PMID: 1463588.
(10) Penniston KL, Tanumihardjo SA. The acute and chronic toxic effects of vitamin A. Am J Clin Nutr. 2006 Feb;83(2):191-201. doi: 10.1093/ajcn/83.2.191. PMID: 16469975.
Vitaminjaink MENTESEK:
Titán-dioxid, talkum, szilicium-dioxid, tömegnövelőszerek, csomósodást gátlók, maltodextrin, aszpartam, aceszulfam-k, szukralóz, keményítők, pigmentek, polietilén-glikol, színezékek, tartósítószerek, nanorészecskék, laktóz, szója, adalékanyagok.
Amire IGEN-t mondunk:
Könnyen nyelhető vegán kapszulahéj – Állatkísérlet-mentes – 100% Non-GMO – Tudományosan bizonyított összetevők – Magyar kémikus, kutató szaktekintély vezetése által, Magyarországon gyártott – Magyar fejlesztés – Fair Trade – Etikus – Fenntartható – Hulladék mentes.
Egyre többen vagyunk azok, akik nem érik be a reklámok, marketing fogások felszínes információival, amikor vitaminok szedéséről van szó 💚.
További hasonló cikkek:
A kollagént hány éves kortól érdemes pótolni?
Máj regenerálása – Folát és B12-vitamin
P-vitamin, Rutin hatása. Miben van P-vitamin?
Titán-dioxid (E171) káros adalékanyag vitaminokban és gyógyszerekben
Káros édesítőszerek: a szukralóz (E955)
Tartrazin (E102) káros színezék vitaminokban, italporokban
D3, K2, K1, A-vitamin kutatási anyagok, források
D-vitamin túladagolás?
Miért fontos a D-vitamin?
D-vitamin és a mellrák
szeretettel💚
NYILATKOZAT az egészségre vonatkozó állításokkal, élettani hatásokkal és információkkal kapcsolatban:
A 37/2004 (IV. 26.) EU rendelet szerint az étrend-kiegészítők nem alkalmasak betegségek és a szervezet működési zavarainak gyógyítására, kezelésére, megelőzésére. Az étrend- kiegészítők fogyasztása nem helyettesíti a megfelelő szakorvosi diagnózist és a gyógyszeres kezelést, de kiegészítheti az orvos által javasolt terápiát. A nanri.hu teljes weboldalán található információk nem helyettesítenek semmilyen típusú professzionális orvosi tanácsot vagy kezelést. Néhány, a nanri.hu weboldalon tett kijelentést az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság nem hagyta jóvá, ideértve, de nem kizárólagosan, a táplálkozással kapcsolatos tanácsokat, termékeket, egészségügyi feltételeket, összetevőket, kiegészítőket vagy életmódbeli gyakorlatokat.
A weboldalon található információk nem használhatók fel betegség vagy egészségügyi állapot diagnosztizálására, kezelésére, megelőzésére vagy gyógyítására.
A weboldalon található cikkekben szereplő állítások a hatóanyagokra vonatkozó, szakirodalmi forrásokból vett idézetek, a hivatkozás megjelölésével. Az állítások kizárólag az érdeklődők vagy fogyasztók általános, olykor részletesebb, magasabb szintű ismeretterjesztését kívánják szolgálni az összetevőkkel kapcsolatban. A nanri.hu weboldalon szereplő cikkek, termék információk nem kívánnak javaslatok lenni konkrét tünetek kezelésére, valamint nem értelmezhetők orvosi tanácsként személyes problémákra.
Egészségügyi problémájával mindig forduljon szakemberhez: orvosához, gyógyszerészéhez.