Az utóbbi időben egyre nagyobb figyelmet fordítanak a Chia növény magjainak felhasználására az étkezésben. A Chia (Salvia hispanica L.) egy gyógy- és diétás növényfaj, amelyet ősi idők óta használnak.
A mag gazdag a koffeinsavból származó polifenolokban, amelyek antioxidáns vegyületek, ezek megvédik a testet a szabad gyököktől. Fontos tulajdonságai közé tartozik továbbá, hogy magas tápanyag és rosttartalommal bír.
Emellett a chia mag gazdag többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavakban, emiatt jótékonyan hat a magas koleszterinszintre.
Fontos megjegyezni, hogy omega-3 zsírsavakat nem csak halfogyasztás útján lehetséges bevinni a szervezetbe, hanem a növényi táplálkozással is kiváltható. (pl.: chia mag, lenmag).
Mivel a chia mag rostban gazdag, így jó hatással van az emésztőrendszerre. Megelőzhetőek vele a szív-és érrendszeri megbetegedések, illetve a magas vérnyomás kockázatát is csökkentheti.
Diéta és fogyókúra alatt is ajánlatos a fogyasztása, hiszen optimalizálhatja az anyagcsere folyamatokat, ezzel elkerülve az esetleges székrekedést és emésztési problémákat. Növeli a jóllakottság érzetet, hiszen kiemelkedően jó a vízmegkötő képessége.
TIPP: Diéta idején növelheti a hatékonyságot, ha a napot egy tálka chia magos zabkásával indítod!