fbpx

A házi joghurt készítésének rejtelmeiről:

Az első házi natúr joghurtod elkészítéséhez szükséged lesz egy általad választott kis pohár natúr joghurtra, amit a boltban vagy egy termelőnél megvásárolsz. Ebből készítjük el az első házi joghurtodat.

Fontos, hogy olyat válassz, ami teljesen natúr (úgy értem nem egy epres vagy müzlis…). Ez lesz az oltóanyagod és egyben az utolsó bolti joghurtod is 🙂 Ugyanis, az első házi joghurtod a következő adag joghurtod oltóanyag alapja lesz. Ezen kívül szükséged lesz még tejre – de ne a 1,5%-osat válaszd! Minél zsírosabb a tej, annál finomabb lesz a házi joghurtod.

Joghurtkészítő szett részei, házi joghurtkészítés lépései és a recept:

 

Egy alkalommal, a nagyobbik tégelyben 500 ml friss, krémes joghurtot tudsz elkészíteni, amelyet bármilyen alapanyaggal ízesíthetsz, mint például friss gyümölcs, méz, granola, chia mag

A joghurtkészítés legfontosabb és legmeghatározóbb szakasza, az állandó hőmérséklet biztosítása ~40 ° C.

Ezen a hőmérsékleten a joghurt baktériumok tenyészeteinek, az úgynevezett tejsavas fermenteknek az optimális szaporodása érhető el, amelyek a laktózt tejsavvá alakítják.

A joghurtkészítő szettben találsz speciális folyadék hőmérőt is, ezzel fogod tudni ellenőrizni a tej megfelelő hőmérsékletét a kezdeti melegítési szakaszban.

A joghurtkészítővel kapsz egy speciálisan kialakított neoprén szigetelő táskát is, mely kifejezetten a joghurtkészítő üvegtégely formájához és méretéhez lett igazítva.

Ez fogja biztosítani az üvegben lévő tej-keverék állandó hőmérsékletét az érési folyamat során.

A neoprén anyag rugalmas kloroprén kaucsukból készül, amely remek termo izolációs tulajdonságokkal büszkélkedik. Akkor tud a neoprén tökéletesen szigetelni, ha pontosan illeszkedik a szigetelni kívánt formához. Ebből az anyagból készülnek a vízi sportoknál is viselt öltözékek.

A szettben találsz még egy plusz 0,25 literes tároló üveget is.

Az első használat előtt alaposan mosd át az üvegeket és a hőmérőt, az üvegekbe tilos forrásban lévő vagy nagyon forró vizet önteni.

Javaslom a tisztításához az üvegmosó kefét, illetve a Marseille szappant mosogatószerként.

pohármosó

MEGNÉZEM

 

HÁZI JOGHURT RECEPT

Hozzávalók:

  • 0,5 liter tej, min 3,5%-os, ha lehet, akkor házi tej
  • 2-3 evőkanál élő joghurt (ízlés szerint választott, kész natúr, „mindenmentes” joghurt)

Elkészítés:

  • a tejet lassú tűzön forrald fel, ahogy felforrt, rögtön tedd félre hűlni
  • a folyadék-hőmérőt tedd a tejbe, és hagyd a tejet 40-43Cº-ra lehűlni
  • öntsd a tejet a 0,5 literes üvegbe, add hozzá a 2-3 evőkanál joghurtot és jól keverd el
  • csavard rá a fém zárókupakot és tedd a szigetelő táskába majd helyezd egy sötétebb helyre, valahová a szobába, szobahőmérsékletre pihenni
  • 8-10 óra elteltével nézd meg a joghurtod állagát: óvatosan rázogasd meg az üveget, ha kicsit besűrűsödött, akkor már fogyasztásra kész! Ha azt szeretnéd, hogy a joghurtod még sűrűbb legyen, tedd vissza a táskába még ~2 órára.

A házi joghurt hűtőben 2 hétig is eltartható.

A házi joghurtod oltóanyag alap lesz a következő adag házi joghurtodhoz.

 

CHIA MAGOS MÁLNÁS HÁZI JOGHURT RECEPT

Hozzávalók:

  • 500 ml tehéntej
  • 2-3 evőkanál élő joghurt
  • 50 g friss málna
  • 1 evőkanál chia mag
  • méz ízlés szerint

Elkészítés:

  • A tejet lassú tűzön forrald fel (80-82 °C-ra), ahogy felforrt, rögtön tedd félre hűlni.
  • A folyadék-hőmérőt tedd a tejbe, és hagyd a tejet 43-46°C-ra (110-115°F) lehűlni.
  • Öntsd a tej felét a 0,5 literes üvegbe, add hozzá a 2-3 evőkanál joghurtot és jól keverd el.
  • Add hozzá a maradék tejet és a mézet – keverd el jól.
  • Csavard rá a fém zárókupakot és tedd a szigetelő táskába, majd helyezd egy sötétebb helyre, valahová a szobába – szobahőmérsékletre pihenni. 8-10 óra elteltével nézd meg a joghurtod állagát: óvatosan rázogasd meg az üveget, ha kicsit besűrűsödött, akkor már fogyasztásra kész! Ha azt szeretnéd, hogy a joghurtod még sűrűbb legyen, tedd vissza a táskába még ~2 órára.

Ha elkészült, akkor a kisebb üvegtégelyedbe  öntsd át a joghurtot úgy, hogy rétegezd a málnával és a chia maggal.

Jó kotyvasztást kívánok 🙂

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Joghurtkészítő szett” értékelése elsőként

Your email address will not be published. Required fields are marked

joghurtkészítő Joghurtkészítő szett

16 800 Ft

Select your currency
HUF Magyar forint
EUR euró